Helexpo logo white
Search
Close this search box.

Η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τιμώμενη Χώρα η Βουλγαρία, 138 εκθέτες, 60 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες, Forum για την Κυκλική Οικονομία και πλήθος εκδηλώσεων

Μια έκθεση του… μέλλοντος, η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία, 138 εκθέτες, 60 ξένους εμπορικούς επισκέπτες, με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και ένα τριήμερο Forum Κυκλικής Οικονομίας. Η διοργάνωση, που θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου, σηματοδοτεί μια μοναδική πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά και όχι μόνο εκθεσιακά δεδομένα.

Ειδικότερα, η Forward Green συγκέντρωσε 107 άμεσους εκθέτες από Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία και Ελβετία και 31 έμμεσους από Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κίνα, Πορτογαλία και Φινλανδία.

Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες προέρχονται από Βουλγαρία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Κύπρο, Πορτογαλία και Πολωνία. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Forward Green θα «τρέξει» πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β), που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Ιουνίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Περίπτερο 15. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί πάνω από 270 επιχειρηματικά ραντεβού.

Η Τιμώμενη χώρα έρχεται στην έκθεση με 32 επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ σε 19 ανέρχονται οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης, μεταξύ των οποίων οι ακόλουθες:

-Το τριήμερο Forum για την Κυκλική Οικονομία, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας», το οποίο θα ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και θα παρουσιάσει καινοτόμες πρακτικές για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, του σύγχρονου επιχειρείν και της οικονομίας εν γένει υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας. To Forum διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Improvetech και το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με Χορηγό τη MOTOR OIL και Υποστηρικτές το ΕΒΕΑ και τον ΕΟΤ. Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση διοργανώνεται και πάνελ που άπτεται θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο τις καλές πρακτικές γερμανικών «έξυπνων πόλεων».

 

 • Η Πράσινη και Κυκλική Οικονομία στον παγκόσμιο χάρτη: Συμμετοχή των Women 20 (W20). Διοργάνωση: Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος.
 • Εξωστρέφεια-Επιχειρηματικό Περιβάλλον Κυκλική Οικονομία/ Καλές Πρακτικές στη Δυτική Αθήνα. Διοργάνωση: ΑΣΔΑ.
 • Περιβαλλοντική βιωσιμότητα & καλές πρακτικές ελληνικών ξενοδοχείων-Κριτήρια Green Key. Διοργάνωση: GREEN KEY & GOOGLE.
 • Ανακύκλωση Ενεργειακών Υποδομών. Διοργάνωση: ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
 • Το νέο ΣΥΜΦΩΝΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ για την Ενέργεια και το Κλίμα και ο σχεδιασμός των Δήμων, Διοργάνωση: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
 • Κυκλική Οικονομία και Ανάκτηση Ενέργειας από Απόβλητα: Ιεράρχηση, Μέθοδοι, Βιωσιμότητα, Διοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
 • Τρίωρο σεμινάριο με τίτλο «Καταγραφή Εκπομπών GHGs και Υπολογισμός Αποτυπώματος Άνθρακα» από το Εργαστήριο Διαχείρισης Επιχειρησιακών Κινδύνων (Ε.Δ.Ε.Κ.) του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 • Το 2o Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Thess Clean-Thess Green (7-10 Ιουνίου), που έχει την οργανωτική υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO.
 • CIRCULART: Μια εικαστική πρόταση της Forward Green στο Περίπτερο 15, όπου πέντε πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς θα παρουσιάσουν τα έργα τους από ανακυκλώσιμα υλικά. Κάθε έργο αποτελεί και μία πρόταση με υλικά επαναχρησιμοποιούμενα. Η CIRCULART πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Gallery Lola Nikolaou, ενώ την επιμέλειά της έχει αναλάβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Art-Thessaloniki International Fair, κ. Παντελής Τσάτσης.
 • Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν από κοντά τα 61 έργα που επελέγησαν από τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με θέμα “Οι νέοι ζωγραφίζουν το μέλλον”. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO.
 • Το «παρών» θα δώσει στη Forward Green και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων #gopafree, που εφαρμόζει η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την Cigaret Cycle ΑΜΚΕ. Στη Forward Green η Cigaret Cycle θα παρουσιάσει την αποτίμηση του προγράμματός της μέχρι σήμερα σε μια ειδική εκδήλωση με τίτλο, “Γίνε και εσύ #gopafree” .

 

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Η Forward Green σηματοδοτεί την ανάγκη της βελτίωσης της παρουσίας της Ελλάδας στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης, ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της νέας διοργάνωσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας. Υπογράμμισε μάλιστα τη σημασία της συμμετοχής της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας, που αποτελεί, όπως είπε, πρότυπο όσον αφορά στις επιτυχίες στην εφαρμογή τέτοιων δράσεων.

Πρωτοποριακή και εμβληματική εκθεσιακή πρωτοβουλία χαρακτήρισε τη Forward Green ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, κ. Γιώργος Κρεμλής, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Forum για την Κυκλική Οικονομία, τονίζοντας πως θα καλύψει όλα τα ζητήματα του πεδίου αυτού, όπως η κυκλική επιχειρηματικότητα, τα νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και οι πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Η Forward Green θα έχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας πως όλη η οικονομία κατευθύνεται σε μια στρατηγική κυκλικότητας. Μάλιστα, τόνισε πως την τελευταία διετία η εταιρεία εφαρμόζει μια στρατηγική κυκλικότητας και επαναχρησιμοποίησης πόρων στο εκθεσιακό κέντρο, κάτι που θα λάβει άλλες διαστάσεις στο νέο, βιοκλιματικό εκθεσιακό κέντρο που σχεδιάζεται.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Vladimir Inkov, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα του στην κυκλική οικονομία, τονίζοντας όμως πως μένουν ακόμα να γίνουν πολλά, ενώ υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας, αλλά και τον συμβολισμό της βουλγαρικής συμμετοχής στην 1η ΔΕΘ του 1926, ο οποίος μπορεί να σηματοδοτήσει την επιτυχία και της νέας διοργάνωσης όπου η χώρα του είναι Τιμώμενη.

Πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι συζητάμε όλο και περισσότερο για τη σημασία και τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας. Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να γίνουν οι καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μέρος της καθημερινότητας της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών.

Τη συμβολή της νέας αυτής διοργάνωσης στην αλλαγή των απόψεων των αιρετών και την ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα της κυκλικής οικονομίας επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου, ο

οποίος αναφέρθηκε και στο 2o Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Thess Clean-Thess Green, που θα ξεκινήσει αύριο και θα «τρέξει» παράλληλα με τη Forward Green.

Έκθεση του μέλλοντος χαρακτήρισε τη Forward Green ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, ενώ αναφέρθηκε και στο πλήθος των εκθέσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο «εκθεσιακό» εξάμηνο (19 τον αριθμό) στο εκθεσιακό κέντρο, αλλά και εκτός και αυτού.

Δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα, αλλά και στοίχημα για τη ΔΕΘ-HELEXPO αποτελεί η Forward Green, σύμφωνα με τον project manager της διοργάνωσης, κ. Παναγιώτη Χατζηιωάννου, που κάλεσε τον κόσμο να υποστηρίξει την έκθεση.

Η είσοδος στη Forward Green είναι ελεύθερη για ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και κοινό κατόπιν εγγραφής, ενώ το ωράριο της έκθεσης είναι: Πέμπτη & Παρασκευή από τις 10:00 – 19:00 και Σάββατο από τις 10:00 – 18:00.

favicon-Forward Green Expo

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Θέλετε να γίνετε εκθέτης;

Ελάτε να συζητήσουμε μαζί την παρουσία σας στην

Forward Green Expo!