Helexpo logo white
Search
Close this search box.

Forward Green 2023

Η 1η Διεθνής Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία «Forward Green» 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία 8 – 10 Ιουνίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ήταν ένα πρωτοποριακό εκθεσιακό εγχείρημα ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες εκθέσεις αυτού του αντικειμένου με επαγγελματική και επιχειρηματική κατεύθυνση. Το μοντέλο «επαναχρησιμοποιώ – επισκευάζω – ανανεώνω – ανακυκλώνω», που συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, ήταν το κεντρικό μήνυμα της Forward Green και το «απόσταγμα» του Forum για την Κυκλική Οικονομία, αλλά και των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

Εκθεσιακά Στοιχεία

Συνολικοί εκθέτες 138

Ελληνικές συμμετοχές: 107 εκθέτες

Ξένες συμμετοχές από χώρες: Γερμανία, Βουλγαρία και Ελβετία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία Ιταλία, Κίνα, Πορτογαλία και Φινλανδία.

Ξένοι εμπορικοί επισκέπτες 60

Από χώρες:

Βουλγαρία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Κύπρο, Πορτογαλία και Πολωνία.

Τιμώμενη Χώρα: Βουλγαρία

Συμμετείχαν 32 επιχειρήσεις αλλά και πολλοί θεσμικοί εκπρόσωποι της χώρας καθώς και στελέχη επιχειρήσεων στα πάνελ του Forum για την Κυκλική Οικονομία.

Β2Β Event

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις, προσκλήθηκαν από διάφορες χώρες να συμμετάσχουν επιλεγμένοι επισκέπτες (Hosted Buyers), δυνητικοί αγοραστές ελληνικών προϊόντων και τεχνολογιών. Πραγματοποιηθήκαν περισσότερες από 270 επιχειρηματικές συναντήσεις συνεργασίας (Β2Β) μεταξύ 54 ελληνικών και 43 ξένων επιχειρήσεων από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Πολωνία, ενώ πραγματοποιηθήκαν και πολλές μέσα στα εκθεσιακά περίπτερα (stand). Το πρόγραμμα Β2Β οργανώθηκε από την ΔΕΘ-HELEXPO και το Enterprise Europe Network Hellas του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Παράλληλες Εκδηλώσεις της Forward Green 2023

Forum για την Κυκλική Οικονομία
«Το παρόν και το μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας»

Οργανώθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό Forum, το οποίο αποτέλεσε μια δυναμική πλατφόρμα ενημέρωσης και παρουσίασης καινοτόμων πρακτικών και ανταλλαγής απόψεων για την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εν γένει την οικονομία σε αυτό το πεδίο. Στα πάνελ συζήτησης συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες, εκπρόσωποι ελληνικών και ξένων φορέων και επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλο το εύρος της επιχειρηματικότητας και της διαβίωσης. Το Forum οργανώθηκε από την HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρία Improvetech και το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο.

favicon-Forward Green Expo

Δείτε το πρόγραμμα...

Open Stage

Το Open Stage, ένας διαμορφωμένος χώρος μέσα στο εκθεσιακό περιβάλλον του περιπτέρου 15 με πλήρη οπτικοακουστικό εξοπλισμό, παραχωρήθηκε δωρεάν στους εκθέτες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρουσίασαν το προφίλ των εταιριών τους στους επισκέπτες και να αναδείξουν τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της Forward Green.

Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας

Τετάρτη 7 – Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Το Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία «Thess Clean – Thess Green», που είχε την οργανωτική υποστήριξη της HELEXPO, πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το εκθεσιακό γεγονός της Forward Green. Το Φεστιβάλ αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να εξοικειώσει τους δημότες της πόλης με νέες πρακτικές υιοθετώντας στην καθημερινότητά τους, τη φιλοσοφία του τρίπτυχου της Κυκλικής Οικονομίας: τη μείωση απορριμμάτων, την επανάχρηση και την ανακύκλωση υλικών.

Ημερίδα ΡΑΕ: «Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών»

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει μία δημόσια συζήτηση για να φωτίσει και να αναδείξει ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι ανακυκλώσιμες, και ότι προβλέπεται ρητά η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σε όλες τις περιπτώσεις.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Παρασκευή 9 Ιουνίου, 15:30 -18:30

Περίπτερο 15 - Open Stage

Τίτλος Ομιλητής
Χαιρετισμοί
Δημήτριος Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας, ΡΑΑΕΥ
«Η κατάσταση των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα σήμερα και η πορεία προς την ανακύκλωσή τους»
Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Δ/ντης Αδειοδοτήσεων και τήρησης Μητρώων και Αρχείων, ΡΑΑΕΥ
«Ανακύκλωση Αιολικών Σταθμών»
Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γεν. Δ/ντης, ΕΛΕΤΑΕΝ
«Ανακύκλωση Φ/Β Σταθμών»
Δρ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ
Στέλιος Ψωμάς, Εκπρόσωπος ΣΕΦ, ΠΟΣΠΗΕΦ
«Ανακύκλωση Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών»
Κωνσταντίνος Βασιλικός, Πρόεδρος ΕΣΜΥΕ
«Ανακύκλωση Σταθμών Βιοαερίου»
Σπύρος Τζιάκας, Αντιπρόεδρος ΕΣΠΑΒ
«Ανακύκλωση Σταθμών Βιομάζας»
Νίκος Δαμάτης, Γεν. Γραμματέας ΕΛΕΑΒΙΟΜ

Συντονιστής: Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Δ/ντης Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων, ΡΑΑΕΥ

Ημερίδα ΑΣΔΑ - Εξωστρέφεια – Επιχειρηματικό περιβάλλον – Κυκλική οικονομία - Καλές πρακτικές στη δυτική Αθήνα

H ημερίδα που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας με θέμα την εξωστρέφεια, το επιχειρηματικό περιβάλλον και την Κυκλική Οικονομία, όπου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από την περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

Πρόγραμμα

Ώρα

Ομιλητής-Τίτλος παρουσίασης

13:30-13:50

Χωρική και Αναπτυξιακή Στρατηγική της Δυτικής Αθήνας – Εμπειρία από την Αξιοποίηση του εργαλείου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης

Μόσχος Διαμαντόπουλος, Γενικός Διευθυντής. Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας

13:50-14:10

Ανακύκλωση, Διαχείριση Απορριμμάτων, Αστική και Κοινωνική Ανάπτυξη. Μια αλυσίδα καθημερινού Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής στο Περιστέρι

Μαρία Τσιώτα Μάρκου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Περιστερίου

14:10-14:25

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Εργαλεία για την Στήριξη της Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ψηφιακής Πλατφόρμας www.business4extroversion.gr. Παρουσίαση Special Reports για τη διεθνή Αγορά Ανάπτυξης των Δραστηριοτήτων Ανακύκλωσης, Scrap, ανάκτησης υλικών (MRFs) και διαχείρισης εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων καυστήρων, αποτεφρωτηρίων και χωματερών κ.λπ. (κωδικοί NACE 4677, 3811 και 4941). Σύγκριση με Ελληνικές Επιχειρήσεις, Περιφερειακή Κατανομή και εξαγωγικές Δραστηριότητες

Άννα Καλάργυρου, Μέλος της Ομάδας Έργου της Πράξης ΒΑΑ/ΟΧΕ «Οριζόντιες Υπηρεσίες Στήριξης της Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων»

14:25-14:40

Προϊόντα και Υπηρεσίες στο πλαίσιο της Ψηφιακής Πλατφόρμας www.business4extroversion.gr. Στήριξη της Συμμετοχής Ελληνικών Επιχειρήσεων σε Διεθνείς Εκθέσεις, Επιχειρηματικές Αποστολές και Β2Β Συναντήσεις

Ηλέκτρα Ανδαράκη, Μέλος της Ομάδας Έργου της Πράξης ΒΑΑ/ΟΧΕ «Οριζόντιες Υπηρεσίες Στήριξης της Εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων»

14:40-15:00

Μικροθερμοκοιτίδα και Κέντρο Στήριξης Επιχειρήσεων στο Δήμο Αιγάλεω – Μια Καλή Πρακτική στο πλαίσιο της ΒΑΑ/ΟΧΕ Δυτικής Αθήνας 2014-2020

Δημήτρης Τζεμπελίκος, Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δήμου Αιγάλεω

Εκδήλωση ΕΕΔΣΑ «Ενεργειακή αξιοποίηση στερεών αποβλήτων»

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Η εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συνδιοργανώθηκε με την HELEXPO και είχε στόχο να καλύψει τις βασικότερες μεθόδους και ρεύματα στερεών αποβλήτων προς ενεργειακή αξιοποίηση στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

Σεμινάριο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Επιχειρησιακών Κινδύνων (Ε.Δ.Ε.Κ.) του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πραγματοποίησε 3ωρο σεμινάριο με στόχο την εξοικείωση με τις μεθόδους καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) και τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα (carbon footprint).

Έκθεση Ζωγραφικής της ΡΑΕ

«Οι νέοι Ζωγραφίζουν το Μέλλον»

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα 61 έργα που επελέγησαν από τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στην 86η ΔΕΘ. Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και την υποστήριξη της HELEXPO.

H εικαστική πρόταση της Forward Green - Περίπτερο 15

Στη διάρκεια της Forward Green, παρουσίασαν τα έργα τους στην εικαστική έκθεση με τίτλο «CIRCULART», πέντε πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς από ανακυκλώσιμα υλικά. Κάθε έργο αποτέλεσε και μία πρόταση με υλικά επαναχρησιμοποιούμενα που τίθενται σε ένα νέο καλλιτεχνικό πλαίσιο και αποκτούν ένα νέο ρόλο.

B2B Event

Στο πλαίσιο της έκθεσης Forward Green, η HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), μέλος του Enterprise Europe Network, οργάνωσαν εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β) στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις από την Βουλγαρία – τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση. Στις επιχειρηματικές συναντήσεις, προσκλήθηκαν από διάφορες χώρες να συμμετάσχουν επιλεγμένοι επισκέπτες (Hosted Buyers), δυνητικοί αγοραστές ελληνικών προϊόντων και τεχνολογιών.

Οργάνωση

Συνέδριο Λήξης ΣΕΒΕ

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ διοργάνωσε το Συνέδριο Λήξης του έργου «Knowing circular economy in Black Sea basin – CIRCLECON – BSB 1021» στο Σ.Κ. Νικόλαος Γερμανός. Στόχος του έργου είναι να προωθήσει τον εδαφικό συντονισμό της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

The instant project Workshop

Πρόγραμμα

Ώρα Τίτλος
15:30
Προσέλευση
15:45
Η βιωσιμότητα του Τουριστικού Κλάδου | Άγις Παπαδόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ
16:00
Το έργο INSTANT: Σύντομη Παρουσίαση, Χαράλαμπος Προύντζος, Prountzos & Prountzos LLC, Partner | Central, Eastern and Southeastern Europe & Central Asia (CESA) Law Leader | Head of Law & Funds Services, Cyprus.
16:15
Το έργο INSTANT: Ερευνητικά Αποτελέσματα, Γιάννα Ορφανίδου, Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNRF).
16:30
Έρευνα για τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων στους κλάδους του Τουρισμού | Δημήτρης Βλάχος, Καθηγητής ΑΠΘ.
16:45
Τάσεις και προοπτικές για τον Ξενοδοχειακό Τομέα στην Ελλάδα | Γρηγόρης Tάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
17:00
Συζήτηση

Photo Gallery - Forward Green 2023

Σύντομα διαθέσιμο

favicon-Forward Green Expo

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Θέλετε να γίνετε εκθέτης;

Ελάτε να συζητήσουμε μαζί την παρουσία σας στην

Forward Green Expo!